KUIH KASWI


Pcdv0020

sedap dan lembut. Sesuai minum petang

Bahan-bahan ( 15-20 keping )

  • 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukan.
  • 250 tepung gandum ( 2 cawan 1/2)
  • 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
  • 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 sudu makan air kapur
  • kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
  • sesudu minyak
  • 2 cawan air
  • Cara-cara

  • Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
  • Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
  • Masukkan campuran air gula merah. Kacau
  • Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
  • Pcdv0025
    Sapukan loyang dengan minyak.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit

0 comments:

Post a Comment