MILK TEA POUNDCAKE


Img_2118

resepi dari japanese blog. sesuai untuk penggemar teh. Guna daun teh yang sesuai untuk buat milktea. I use darjeeling.

Bahan-bahan ( 17cm x 7cm )

  • 120gm tepung gandum
  • 1sk baking powder
  • 80gm butter
  • 2 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)
  • 1 teabag untuk milktea
  • 2 teabag untuk adunan (keluarkan dari bag)
  • 50cc susu segar
  • 80gm gula halus
  • *untuk hiasan - fresh cream, gula

Cara-cara

  • Panaskan susu segar, masukkan 1 teabag untuk buat milktea. Biarkan sejuk. buang teabag tadi.
  • Dalam mangkuk pukul butter sampai putih, masukkan separuh (40gm) gula.
  • Masukkan kuning telur sebiji, kacau dan masukkan sebiji lagi. kacau lagi.
  • Dalam mangkuk lain pukul putih telur sampai putih, masukkan lebihan gula dan pukul lagi sampai jadi meringe.
  • Masukkan 4. kedalam 3. kemudian gaul masuk tepung dan baking powder yang telah diayak.
  • Masukkan milktea dan daun teh dari 2 teabag, gaul rata.
  • Tuang adunan kedalam loaf pan beralas oven sheet. buat lurah V ditengah.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan ke suhu 170 degree selama 30minit atau bila dicucuk lidi keluar bersih.
  • untuk hiasan bolehlah pukul fresh cream dengan sedikit gula. boleh juga letak any fruits seperti blackberry, strawberry dan sedikit chervil atau mint.

0 comments:

Post a Comment