NAGASARI


Dsc01388_copy

Sehingga kini kuih zaman nenek2 kita dulu masih laku, paling senang nak membuatnya.


Bahan-bahan ( 12-15 biji )

  • 1 cawan tepung beras
  • 5 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 5 biji pisang raja (potong serong, memanjang, membujur atau mana2
  • Daun pandan, disimpul
  • Daun pisang secukupnya

Cara-cara

  1. Dsc01380_copy
    1. Koyakkan daun pisang anggaran 20cmx 20cm dan layukan sekali lalu diatas api kecil.
  2. 2. Campurkan tepung, santan, garam, gula dan kacau hingga sebati.
  3. Dsc01378_copy
    3. Tapis dan kacau diatas api yang sederhana hingga pekat lalu ketepikan.
  4. 4. Ambil satu senduk adunan & letakkan diatas daun pisang yang telah dilayukan.
  5. Dsc01383_copy
    5. Letak sepotong dua pisang dan tutup adunan ini dengan sesenduk adunan lagi.
  6. 6. Bungkus dengan lipatan kiri & kanan
  7. Dsc01386_copy
    7. Kukus didalam kukusan dengan air yang mendidih selama 15 hingga 20 min.
  8. **Nagasari ini tidak berapa manis sangat, tapi jika pada yang suka manis bolehlah tambahkan gulanya mengikut rasa.

0 comments:

Post a Comment