Sehingga kini kuih zaman nenek2 kita dulu masih laku, paling senang nak membuatnya.
Bahan-bahan ( 12-15 biji )
- 1 cawan tepung beras
- 5 cawan santan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar gula
- sedikit garam
- 5 biji pisang raja (potong serong, memanjang, membujur atau mana2
- Daun pandan, disimpul
- Daun pisang secukupnya
Cara-cara
- 1. Koyakkan daun pisang anggaran 20cmx 20cm dan layukan sekali lalu diatas api kecil.
- 2. Campurkan tepung, santan, garam, gula dan kacau hingga sebati.
- 3. Tapis dan kacau diatas api yang sederhana hingga pekat lalu ketepikan.
- 4. Ambil satu senduk adunan & letakkan diatas daun pisang yang telah dilayukan.
- 5. Letak sepotong dua pisang dan tutup adunan ini dengan sesenduk adunan lagi.
- 6. Bungkus dengan lipatan kiri & kanan
- 7. Kukus didalam kukusan dengan air yang mendidih selama 15 hingga 20 min.
- **Nagasari ini tidak berapa manis sangat, tapi jika pada yang suka manis bolehlah tambahkan gulanya mengikut rasa.
0 comments:
Post a Comment