Cheesecake dengan biskut oreo
Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )
:: BASE ::- 120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
- 120 g mentega cair
(A)
- 2 biji kuning telur
- 120 g gula
- 160 ml susu
- 250 g cream cheese
- 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
- 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
- 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
- Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
- 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)
Cara-cara
- BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
- Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
- Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
- Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam
- :: Variasi Satu ::
kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g - :: Variasi Dua ::
kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas
0 comments:
Post a Comment