CHEESE POUNDCAKE


Img_0236

rs creamcheese + lemon yg lembut

Bahan-bahan ( 5~6 )

  • 100g cream cheese
  • 50g non-salt butter
  • 100g gula halus
  • 3bj telur (asingkn putih & kuning)
  • 2sudu besar air perahan lemon
  • 1bj parutan kulit lemon
  • diayak: 160g tepung gandum dan 1 1/2 sudu teh baking powder

Cara-cara

  1. pukul cream cheese, butter dan gula sampai kembang.
  2. dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(meringue).
  3. masukkn dlm adunan(1) kuning telur dan pukul sampai rata. Kemudian masukkn putih telur yg telah dipukul kembang td dan kacau lg sampai rata.
  4. masukkn jus lemon dan kulit lemon. Kacau rata.
  5. masukkn bhn yg diayak dan kacau adunan sehingga sebati.
  6. Img_0234
    lapik bekas dgn kertas minyak. Tuangkan adunan dlm bekas 4segi panjang dan bakar dlm oven pd suhu 170C selama 40 min.

0 comments:

Post a Comment