Lagi Italian resipi yang diubahsuai guna Asian herbs…
Bahan-bahan ( 4 orang )
Sos Pesto :- Daun ketumbar – anggaran RM2-RM3 (a bunch)
- 3 – 4 ulas bawang putih
- 100-200g kacang gajus (cashew nuts) – panggang (toast) keperangan
- 1 cawan minyak zaitun atau lebih
- 1 kiub pati stok ayam (boleh juga ganti dengan 2 sudu liquid chicken stock) - optional
- Sedikit parutan keju parmesan – optional
- Pasta pilihan direbus mengikut packet instructions (saya suka pakai spaghetti, fettucini atau penne)
Cara-cara
Buat sos dulu :- Dengan menggunakan food processor atau blender, kisar daun ketumbar, kacang gajus, bawang putih dan kiub ayam (jika suka).
- Kemudian masukkan minyak zaitun sedikit demi sedikit hingga membentuk emulsi dan bersos.
- Tambah minyak zaitun jika nampak sos terlampau pekat.
- Tuang ke dalam bekas yang boleh ditutup kedap udara kerana lebihan sos boleh disimpan dalam peti sejuk up to seminggu.
- Toskan pasta yang direbus tadi ke dalam mangkuk/pinggan hidang.
- Campurkan 2 sudu besar sos pesto -kalau suka lebih sos, tuangla banyak-banyak :-)
- Gaulkan rata dengan pasta yang masih panas, kemudian taburkan parutan keju parmesan (jika suka).
- Siap untuk dihidang, makan panas-panas. Selamat mencuba!
- Resipi Italian asal guna fresh basil dan pine nuts.
- Jika anda ada bahan-bahan tu boleh juga cuba pakai, cara buat sama saja
- Sos memang kaler hijau, tapi rasanya sedap.
- Perfect untuk anda yang inginkan kelainan!
0 comments:
Post a Comment