RED BEAN STOLLEN


Redbeanstollen

Bahan-bahan ( 10 - 12 biji )

Bahan A
  • 350 gram tepung roti/high protein flour
  • 150 gram tepung halus/ tepung superfine
  • 100 gram gula
  • 1 sudu teh garam halus
  • 30 gram susu tepung
  • 1 sudu teh bread improver (optional)
  • 1 sudu teh bread softener (optional)
  • 4 sudu teh yis kering
  • * Gaul bahan di atas sebati

Bahan B
  • air
  • 1 biji telur kecil (pukul sikit)
  • * Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram

Bahan C

  • 40g butter
  • 40g shortening
  • * Boleh guna shortening atau butter sahaja.

Cara-cara

* Cara Menyediakan Roti *

  • Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
  • Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
  • Perap doh selama 30 – 40 minit.
  • Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina.
  • Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
  • Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.

* Cara membuat Red Bean Stollen *

  1. Step1-redbeanstollen Sediakan inti kacang merah seberat 50 gram setiap satu dan dibulat-bulatkan. Ketepikan
  2. Step2-redbeanstollen Leperkan doh diatas papan dan diisikan dengan inti kacang merah lalu dibungkus. Bahagian yang dibungkus diletakkan diatas papan canai dan canai doh yang telah diisi dengan inti kacang merah.
  3. Step3-redbeanstollen Hiris doh menggunakan hujung pisau tajam yang dicelup tepung. Hiris jangan putus hingga kebawah. Hanya dipermukaan sahaja.
  4. Step4-redbeanstollen Terbalikkan doh tersebut. Gulung doh dengan bentuk hirisan melintang.
  5. Step6-redbeanstollenSusun doh dalam loyang, dibiarkan 40 minit. Kemudian disapu dengan campuran telur dan susu segar dan bakar pada suhu 180’C selama 20 minit.

0 comments:

Post a Comment