SAMBAL TEMPOYAK GORENG


Sambal_tempoyak1

Tak pasti resepi asal mana..tapi kalu buat ni makan ngan nasi putih panas saje pun sedap sesgt.......


Bahan-bahan ( sukatan ni bergtg kpd byk mane selera korang )

  • 10-12 biji cili padi (ini pun bgtg kpd thp ketahanan korang terhadap kepedasan cili)
  • segenggam ikan bilis (bersihkan dan rendam sampai lembut sikit)
  • 4 sudu besar tempoyak
  • sedikit garam

Cara-cara

  • Tumbuk cili sampai lumat. Kemudian dlm lesung yang sama tambah ikan bilis. Tumbuk sampai ikan bilis pecah-pecah.
  • Tambah tempoyak dan secubit garam kemudian gaul sehingga sebati
  • Panaskan minyak, tumis campuran tadi sehingga garing..angkat dan hidang.
Tips:
  • Kalau nak warna sedikit merah guna cili merah dan hijau.
  • Mesti sentiasa kacau sampai garing. Jgn biar di atas api tanpa kacau kerana ia akan cepat hangit
  • Resepi ni boleh tahan lama (up to 3 days....)

0 comments:

Post a Comment