SOLOK IKAN


asal dari kelantan senang nak makan ...dah takder tulang

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 4 ekor ikan kembong
  • 2 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
  • segenggam kelapa parut putih
  • 1/2 sudu lada hitam
  • beberapa helai daun kesom

Cara-cara

  • ikan kembong biarlah yang segar dan besar di belah belakang di patahkan tulang dan kikis isinya,buang semua tulang dan isinya ditumbuk .
  • Serai, bawang, lada hitam ditumbuk begitu juga kelapa parut dan gaul bersama isi ikan, gaul kan dengan daun kesum yang dihiris halus kalau suka boleh letak cili hiris.
  • jangan lupa letakkan garam, kalau suka bahan perasa atau sedikit gula.
  • Sumbatkan kembali isi kedalam kulit ikan tadi, bentukkan cantik2 macam ikan dan bolehlah digoreng.


0 comments:

Post a Comment