ABOK-ABOK SAGU

Bahan-Bahan:
  • 1 kg kelapa parut
  • (sudah dikupas kulitnya)
  • 500g sagu biji
  • 2 tsp rata garam halus Gula melaka secukupnya
  • daun pisang(dilayur)
  • Lidi secukupnya
Cara:
  • Basuh sagu biji.Tapis dab biarkan 30 minit.
  • Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
  • Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
  • Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
  • Semat daun pisang dengan lidi.
  • Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.
Tambahan:
  • Sagu biji usah direndam, hanya setakat dibasuh sahaja untuk kedua-dua kalinya.

0 comments:

Post a Comment