Masakan baba dan nyonya
Bahan-bahan ( 3 hingga 4 org )
- 3 - 4 ekor ikan kembong, kalau dpt yg segar, dibersihkan.
- 1 cawan cili kisar
- 3 ulas bawang putih*
- 6 biji bawang merah kecil*
- 1/2 cm halia *
- 1 keping hirisan lengkuas*
- 3 biji buah keras*
- Belacan sebesar ibu jari (boleh juga diganti dgn kiub ikan bilis pada mereka yg alergi pada belacan)*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1/2 camca teh garam kasar*(*dimasukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk hingga betul2 lumat)
- 2 kuntum bunga kantan, dibelah 2
- 1 biji nanas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis
- 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
- Sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka)
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Nanas dikupas kulitnya dan belah 4. Buang empulur dan potong menyerong setiap belahan. Ketepikan
- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
- Masukkan nanas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air (ini bergantung pada masing2). Biarkan mendidih dan masukkan ikan dan bunga kantan tadi.
- Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
- Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.
0 comments:
Post a Comment