Kembung masak kuali


Ikan_msk_k_2

Saya tak tahu kenapa nama dia mcm ni, mak saya kata tulah namanya (he.. he...). Tapi lauk ni sedap....


Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
  • 4 sudu besar lada boh / cili giling
  • * 3 biji bwg merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • 2 btg serai
  • 1 sk halba
  • 1/3 cwn santan pekat
  • 2 sb air asam jawa
  • garam, gula and perasa

Cara-cara

  • Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
  • Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
  • Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
  • Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
  • Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

0 comments:

Post a Comment