VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN


Vietnamese_chicken

senang & cepat disediakan


Bahan-bahan ( 5 org )
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 3sb sos ikan
  • 3btg serai - ketuk
  • 1sb cuka
  • 1sb sos tiram
  • 1bj bawang besar - potong dadu
  • lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara

  • Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
  • Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
  • Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

0 comments:

Post a Comment