Resipi dari Nestle... Crunchy & Chewy... =)
Bahan-bahan ( 70-75 keping )
- 150g tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 100g cornflakes (dikisar kasar)
- 1 cawan buah currant / kismis
- ½ cawan badam (dicincang)
- 150g mentega / marjerin
- 100g gula kaster
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur ayam
Cara-cara
- Ayak tepung gandum dan serbuk penaik bersama. Masukkan cornflakes, kismis dan badam; gaul sebati dan ketepikan.
- Krimkan mentega, gula kaster dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
- Kaup balikkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
- Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan. Susun doh di atas dulang pembakar yang telah disapukan sedikit mentega / marjerin, jarakkan sedikit untuk biskut mengembang.
- Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan biar selama 20 minit sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
0 comments:
Post a Comment