CORNFLAKES CURRANT BISCUIT


Dscn8251

Resipi dari Nestle... Crunchy & Chewy... =)

Bahan-bahan ( 70-75 keping )

  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 100g cornflakes (dikisar kasar)
  • 1 cawan buah currant / kismis
  • ½ cawan badam (dicincang)
  • 150g mentega / marjerin
  • 100g gula kaster
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur ayam

Cara-cara

  • Ayak tepung gandum dan serbuk penaik bersama. Masukkan cornflakes, kismis dan badam; gaul sebati dan ketepikan.
  • Krimkan mentega, gula kaster dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
  • Kaup balikkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  • Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan. Susun doh di atas dulang pembakar yang telah disapukan sedikit mentega / marjerin, jarakkan sedikit untuk biskut mengembang.
  • Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan biar selama 20 minit sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment