APAM TAPAI BERAS

Bahan-bahan ( 40 biji bargantung pada saiz acuan )

  • 1 senduk kecil tapai nasi
  • 1 peket tepung baras cap teratai
  • 2 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 4 sudu teh eno
  • pewarna secukupnya

Cara-cara

  • gula dan air dimasak hingga gula cair dan sejukkan
  • ambil setengah peket tepung beras dan air gula tadi .blender hingga sebati
  • habiskan setengah tepung beras yang setengah tadi di campur dengan air gula dan satu senduk tapai nasi .blender sebati .
  • perap selama 5 jam atau lebih(adunan kelihatan berbuih)
  • bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang sama .letak pewarna kacau sebati dan masukkan eno
  • masukkan dalam acuan kukus selama 10 minit
  • untuk buat tapai nasi **1 bekas aiskrim yang bulat.. nasi sejuk di campur dengan 1 biji ragi ,gaul sebati perap semalaman atau sehingga tapai tadi kelihatan berair.
  • sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

0 comments:

Post a Comment