skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 40 biji bargantung pada saiz acuan )
- 1 senduk kecil tapai nasi
- 1 peket tepung baras cap teratai
- 2 cawan gula
- 3 cawan air
- 4 sudu teh eno
- pewarna secukupnya
Cara-cara
- gula dan air dimasak hingga gula cair dan sejukkan
- ambil setengah peket tepung beras dan air gula tadi .blender hingga sebati
- habiskan setengah tepung beras yang setengah tadi di campur dengan air gula dan satu senduk tapai nasi .blender sebati .
- perap selama 5 jam atau lebih(adunan kelihatan berbuih)
- bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang sama .letak pewarna kacau sebati dan masukkan eno
- masukkan dalam acuan kukus selama 10 minit
- untuk buat tapai nasi **1 bekas aiskrim yang bulat.. nasi sejuk di campur dengan 1 biji ragi ,gaul sebati perap semalaman atau sehingga tapai tadi kelihatan berair.
- sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
0 comments:
Post a Comment