Soft Crust Pizza


Dscf2675_resize

resepi pizza dough


Bahan-bahan ( 4 pizza )

  • 450gm tepung gandum(plain flour)
  • 280ml air
  • 2tbs yeast
  • 1tbs level garam
  • 1tbs gula
  • 1 tbs olive oil-(or veg oil)
  • 1 bawang putih-crushed
  • extra tepung untuk mencanai

Cara-cara

  1. masukkan dalam bread maker biarkan on basic recipe prog selama 11/2jam +-
  2. Dscf2641_resize
    bila ready, ambil sedikit dengan senduk(dough memang lembik).lumurkan tangan & tempat mencanai dgn extra tepung.
  3. Dscf2644_resize
    tekan-tekan dengan tangan saja. jangan guna pengelek.
  4. Dscf2657_resize
    letakkan diatas pre-heated bekas. dan cukuk
  5. Dscf2669_resize
    taruk tomato, topping kegemaran etc>>>>bakar taklebih dari 10-12min. seeloknya double loyang untuk xtra lembut..dan loyang tu mesti di panaskan dulu sebelum letak dough..

0 comments:

Post a Comment