TAUHU TULIP


Step_by_step_691

Resipi asal dari "kak lina" dan dikutip dari majalah Jelita era-90an...tak ingat bulan apa....

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 12 biji tauhu "pok"
  • 200 g keledek
  • 185 g ikan tuna dalam tin
  • 2 tangkai daun bawang, dihiris halus
  • 2 tangkai daun sup, dihiris halus
  • 1 biji bawang besar, cincang halus
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • 1 biji telur
  • 12 biji cili padi "merah" untuk hiasan

Cara-cara

  1. Step_by_step_686
    Ini lah rupa paras dan potongan body tauhu pok.
  2. Step_by_step_685
    Ambil sebiji tauhu pok. Buat belahan diatasnya, kemudian potong belahan tadi kepala 6 bahagian..
  3. Step_by_step_687
    Dengan berhati2, terbalikkan tauhu tadi dan kikis keluar isinya, asingkan untuk kegunaan kemudian. Buat hingga siap.
  4. Step_by_step_688
    Bila isi dah dikeluarkan, nampak leer seperti sekuntum bunga....
  5. Step_by_step_689
    INTI:-. Kupas keledek, rebus atau goreng hingga empuk, tumbuk hingga lumat dan campur dengan semua bahan diatas dan juga isi tauhu pok tadi. Gaul hingga rata dan tambah garam/lada sulah secukup rasa..
  6. Step_by_step_690
    Ambil sebiji tauhu tadi dan isikan dgn inti (kurang lebih 1 1/2 camca teh). Kemaskan dan cucuk sebiji cili padi sebagai hiasan. Buat hingga siap..
  7. Step_by_step_693
    Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan. Hidangkan panas bersama cili sos atau apa2 sos pilihan..
  8. Step_by_step_694
    Kalau inti dia ada lebih, boleh digentel2, celup dalam telur dan goreng ala2 pegedel.....

0 comments:

Post a Comment