APAM TAPAI


Dsc01039

Apam ni makan petang-petang best la

Bahan-bahan ( dlm 30 bj, bgantung pada mangkuk yang digunakan )

  • 1 mangkuk nasi
  • 1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
  • 2 mangkuk tpg beras
  • 1 mangkuk gula
  • 2 mangkuk air
  • 2 sudu teh eno

Cara-cara

  • Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
  • Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
  • Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
  • Peram bahan ini selama 5-6 jam
  • Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.

0 comments:

Post a Comment