Sesuai untuk jamuan khawin atau valentine's day... dah dekat ni. Resepi dari majalah New Idea. Lepas makan biskut ada gula2 kat mulut... sweeeet!!
Bahan-bahan ( 70 biji )
- 250gm mentega tanpa garam (pada suhu bilik)
- ½ cawan gula halus
- 2½ cawan tepung gandum
- ½ cawan tepung beras
- 70 biji gula-gula berwarna, yg keras (clear-coloured) >pecah2kan klu terlalu besar
Cara-cara
- Pukul butter degan gula sehingga gebu.
- Masukkan tepung yg diayak dan kacau sehingga jadi doh lembut.
- Bahagikan doh kepada dua, balut degan plastic dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Panaskan oven, 180C.
- Keluarkan sebahagian doh dan canaikan setebal 1/2 cm. Boleh tambah sedikit tepung supaya tidak melekit.
- Guna 7cm cutter (bentuk jantung) potong satu keping doh. Letak doh tu kat atas tray oven yg dilapis dgn baking paper.
- Guna 4cm cutter potong bentuk jantung di tengah-tengah bentuk jantung yg dipotong tadi. Ulang sampai habis.
- Bakar selama 5 minit, letak sebiji gula-gula kat tengah-tengah setiap biscuits. Jika gula2 terlalu besar letak 1/2 biji. Bakar 5 minit lagi atau sehingga gula2 dah cair.
- Biar sejuk dalam tray atau keluarkan degan paper sekali dan biar sejuk atas rack.
0 comments:
Post a Comment