Doh yang nipis, makan tak cepat muak
Bahan-bahan ( 3 keping (20cm) )
Doh:- 200gm tepung serbaguna, diayak
- 4gm garam
- 105ml air
- 12gm mentega tanpa garam
Topping:
- Crab stick dan sosej, dihiris
- Bawang besar, dihiris
- cendawan butang, capsicum, dihiris
- Keju mozzarella, diparut
Sos bechamel:
- 50gm mentega tanpa garam
- 60 gm tepung, diayak
- 1000ml fresh milk
- 4gm garam
Cara-cara
Untuk doh:- Campur tepung, garam dan air ke dalam mangkuk dan uli hingga tak lekat ditangan
- Masukkan mentega dan uli lagi sampai doh yang licin dan lembut terbentuk.
- Keluarkan doh dan sapu dengan sikit minyak masak. Bungkus doh dalam plastik selama 30 minit.
Untuk sos berchamel
- Cairkan mentega dalam periuk atas api yang perlahan dan masukkan tepung. kacau dan masak hingga sebati.
- Tuangkan susu ke dalam periuk, pukul dengan whisker .
- Masukkan garam. Kacau dan masak sos hingga pekat. simpan dalam bekas bertutup.
- Sos ini boleh disimpan 3-4 hari dlm peti sejuk atau 4 minggu dalam freezer.
- Sapukan sos bechamel atas doh.
- Taburkan crab stick, sosej, bawang, capsicum, cendawan butang dan keju mozarella.
- Taburkan lada hitam jika suka dan bakar dalam oven 12-15 minit pada suhu 170-200 C. Nikmati piza ini semasa panas-panas.
0 comments:
Post a Comment