Asparagus goreng belacan


My_resipi_001

Dah duk merantau mcm ni...cuba2 ler pelbagaikan masakan kita ni


Bahan-bahan ( 4 org makan )
  • 300 gm asparagus - dipotong serong
  • 2-3 biji bawang putih - diketuk
  • 1 sudu besar cili kering
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil nampla/sos ikan
  • 3-4 ekor sotong - dipotong kecil
  • sedikit garam
  • minyak utk menumis
  • belacan - ikut suka

Cara-cara

  • Panaskan minyak tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering dan belacan. Masak hingga garing. Kemudian masukkan sotong.
  • Bila sotong dah agak masak tambahkan sos tiram dan nampla. Gaul sebentar kemudian masukkan asparagus pula.
  • Sesuaikan rasa. Jika kurang masin boleh ditambah sedikit garam. Boleh diangkat dan sedia untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment