Jeruk Lobak


Pc170008

resepi dari ibunda


Bahan-bahan ( 1 keluarga buleh makan )
  • 1 kg lobak putih ( isi sekali dgn daunnya )
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 keping asam keping
  • 1 sudu besar cuka
  • cili boh sket
  • garam sket
  • air panas secukupnya

Cara-cara

  • bersihkan lobak, kendian dipotong lebih kurang 1 inci....buleh jugak diracik-racik
  • sediakan satu bekas, masukkan lobak, gula, asam keping, ciliboh ( jgn byk sgt ye ), cuka & garam.
  • tuang air panas yg sedang mendidih
  • kacau sebati....setelah sejuk, simpan di dlm peti ais.
  • lagi lama, lagi sedap....tapi tak tahu la korang buleh tahan ke idak baunya yg semerbak....ape pun, rasanya pasti sedappp gitu

0 comments:

Post a Comment