Daging Merah Mertua


Imgp1252

resepi dari mak mertua tp dh modified skit....... favourite hubby


Bahan-bahan ( 2 - 3 orang )
  • 250gm daging (diptng bertentangan urat)
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 2 sdm kicap manis
  • 1/4 cawan santan
  • 1 sdm cili kering yg sudah dikisar
  • 3 sdm minyak masak
  • 1 sdm sos cili
  • sedikit air asam jawa
  • garam

Cara-cara

  • 1. bawang merah, bawang putih dan halia - dikisar
  • daging diperap dengan bahan kisar bersama kicap manis dan air asam jawa. biasa nye saya perap 1 -2 jam supaya bahan2 td meresap ke dlm daging tp kalo nk cpat 1/2 jam pn boleh la...
  • panaskan minyak dan goreng daging bersama bahan perap sehingga naik bau
  • masukkan cili dan kacau sekejap
  • masukkan santan dan garam. kacau sehingga kuah menjadi pekat
  • siap untuk di makan...........

0 comments:

Post a Comment