resepi dari mak mertua tp dh modified skit....... favourite hubby
Bahan-bahan ( 2 - 3 orang )
- 250gm daging (diptng bertentangan urat)
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2 sdm kicap manis
- 1/4 cawan santan
- 1 sdm cili kering yg sudah dikisar
- 3 sdm minyak masak
- 1 sdm sos cili
- sedikit air asam jawa
- garam
Cara-cara
- 1. bawang merah, bawang putih dan halia - dikisar
- daging diperap dengan bahan kisar bersama kicap manis dan air asam jawa. biasa nye saya perap 1 -2 jam supaya bahan2 td meresap ke dlm daging tp kalo nk cpat 1/2 jam pn boleh la...
- panaskan minyak dan goreng daging bersama bahan perap sehingga naik bau
- masukkan cili dan kacau sekejap
- masukkan santan dan garam. kacau sehingga kuah menjadi pekat
- siap untuk di makan...........
0 comments:
Post a Comment