nih versi tanpa tumis..
Bahan-bahan ( ikut selera )
- 1kg daging - direbus dan disiat
- 5 btg serai *
- 7 ulas bawang putih*
- 3 labu bawang besar @10 ulas bawang merah*
- 2.5 cm halia*
- 1.5 cm lengkuas*
- 30 tangkai cili kering* - potong & rendam
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sb serbuk ketumbar
- 1 sb serbuk jintan
- 1 1/2 biji kelapa - perah guna air rebusan daging, santan dpt dlm 3 cwn
- 1 sb gula putih @ gula perang
- Garam
Cara-cara
- Semua bhn bertanda * dikisar bersama. kalau nak lebih pedas, tambah lada, kalau nak kurang pedas, kurangkan lada..
- Masukkan bahan kisar bersama daging ke dalam kuali. Masukkan santan. Semua bhn dimasukkan bersama supaya daging serasi mesra dengan bahan. Tambah garam dan gula..
- Perlu diingat api tidak terlalu besar, takut hangus.. bila nak kering, kacau selalu,..
- Bila dah kering, tutup api.. Taraa.. dah siap.. cam senang je..
- Masa memasak serunding kira2 dlm 3 jam.. tu tak termasuk masa nak siat daging.. kalau siat ramai2 cepat siap, kalau sorang, dekat sejam ngadap daging tuh.. tapi masa nak makan, sekejap je bleh licin..
0 comments:
Post a Comment