Serunding Daging


Serunding

nih versi tanpa tumis..


Bahan-bahan ( ikut selera )
  • 1kg daging - direbus dan disiat
  • 5 btg serai *
  • 7 ulas bawang putih*
  • 3 labu bawang besar @10 ulas bawang merah*
  • 2.5 cm halia*
  • 1.5 cm lengkuas*
  • 30 tangkai cili kering* - potong & rendam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sb serbuk ketumbar
  • 1 sb serbuk jintan
  • 1 1/2 biji kelapa - perah guna air rebusan daging, santan dpt dlm 3 cwn
  • 1 sb gula putih @ gula perang
  • Garam

Cara-cara

  • Semua bhn bertanda * dikisar bersama. kalau nak lebih pedas, tambah lada, kalau nak kurang pedas, kurangkan lada..
  • Masukkan bahan kisar bersama daging ke dalam kuali. Masukkan santan. Semua bhn dimasukkan bersama supaya daging serasi mesra dengan bahan. Tambah garam dan gula..
  • Perlu diingat api tidak terlalu besar, takut hangus.. bila nak kering, kacau selalu,..
  • Bila dah kering, tutup api.. Taraa.. dah siap.. cam senang je..
  • Masa memasak serunding kira2 dlm 3 jam.. tu tak termasuk masa nak siat daging.. kalau siat ramai2 cepat siap, kalau sorang, dekat sejam ngadap daging tuh.. tapi masa nak makan, sekejap je bleh licin..

0 comments:

Post a Comment