Salah satu makanan 'tradisi' Australia. Dekat sini meatpie ni boleh dimakan sebagai brunch, lunch atau dinner. Sedap di letak tomato sos diatas pie bila dimakan.
Bahan-bahan ( 4-5 )
- 750g daging cincang
- 2 stok ayam
- 1 sudu Lea n Perrin sos
- 1-2 sudu tomato sos
- 1 1/2 cwn air
- Secubit serbuk buah pala
- 2 sudu tepong
- garam dan lada hitam mengikut rasa
- 1/4 cawan air (extra)
Base pie
- 1 bungkus shortcrust pastry
Pastry penutup atas pie
- 1 bungkus puff pastry
- 1 kuning telor dicampur dgn sesudu kecil air untuk sapuan di atas pie
Nota : boleh ditambah carrot, cendawan atau mix vege didlm inti.
Cara-cara
- Letakkan daging cincang di dlm kuali di atas api dapur yg kecil sehingga keperangan. Buangkan lebihan lemak dan hancurkan dan masukkan kuib stok, air, garam, lada sulah dan serbuk buah pala.
- Kacau-kacau kan sementara mengguna ianye boiling, kecilkan apa dan biarkan ia merenih selama 20 minit. Selepas 20 minit angkat dari dapur.
- Campurkan air yg extra dan tepong dan kacau hingga hancur dan tambahkan air tadi kedalam campuran daging dan masakkan balik sehingga ianya mendidih dan pekat. Bila pekat campurkan kedua2 sos tadi dan kacau hingga sebati. Masak kan inti selama 5-10 minit . Angkat dan biarkan ia sejuk sebelum di letakkan didlm pie tadi.
- Terapkan shortcrust pastry untuk membuat base pie tadi. Terapkan juga puffpastry utk membuat penutup pie tadi.
- Letakkan base pie tadi di dlm pie dish atau muffin tin. Letakkan inti di atas base tadi. Ambil puff pastry dan basahkan hujung pastry tadi sebelum menutup inti pie. Ia bertindak sbg gum. Tekan hujung pie tadi dgn garfu. Bila dah di tutup, sapukan telor di atas pie tadi.
- Bakar di dlm oven 200 deg. C utk 15-20 minit utk mini pie (dlm muffin tin) atau 30-45 minit utk pie besar.
0 comments:
Post a Comment