- 250 gram butter/margerin
- 1 cawan gula halus/icing
- 1 biji telur gred A
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung ubi
- 2 titik pewarna kuning
- 1 sudu teh esen vanilla
- * ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan*
Cara-cara
- pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
- masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
- jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
- sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
- terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
- ulangi menerap doh sehingga selesai
- bakar didalam oven pada suhu 150c selama 15 minit-20 minit
0 comments:
Post a Comment