BISKUT SAMPERIT


Pa070075
Bahan-bahan ( 130-140 biji )
  • 250 gram butter/margerin
  • 1 cawan gula halus/icing
  • 1 biji telur gred A
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung ubi
  • 2 titik pewarna kuning
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • * ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan*

Cara-cara

  1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
  2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
  3. Pa070049
    jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
  4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
  5. Pa070052
    terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
  6. ulangi menerap doh sehingga selesai
  7. bakar didalam oven pada suhu 150c selama 15 minit-20 minit

0 comments:

Post a Comment