Resepi tersendiri...
Bahan-bahan ( loyang @ tin pembakar: 220mm x 60mm. )
- Bahannya:
- 200gm coklat masakkan.
- 3 sudu besar susu segar.
- 1 sudu besar marjerin/butter.
- 1 1/2 cawan marjerin/butter.
- 1 1/2 cawan gula halus, kalau nak kurangkan pun boleh..
- 2 cawan tepung gandum - diayak.
- 5 biji telur.
- 5 sudu besar serbuk koko.
- 1 sudu teh esen vanila.
- 1 sudu teh coklat emulco.
- 1 sudu teh backing powder diayak.
Cara-cara
- Taburkan tepung ke dalam tin pembakar atau loyang.
- Ayak tepung, serbuk koko dan backing powder.Ketepikan seketika.
- Pukul marjerin/butter dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sehingga habis sambil diputar.
- Masukkan esen vanila.dan pukul lagi.
- Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama tadi ke dalam adunan sedikit demi sedikit sehingga habis.
- Masukkan pula coklat emulco kedalam adunan dan putar lagi sehingga sebati.
- Kemudian, tuang adunan ke dalam tin pembakar atau loyang yang telah di tabur tepung tadi.
- Bakar ke dalam oven selama 45 minit atau sehingga masak dengan suhu kepanasan 180.c.
- Masak coklat masakkan secara double boiler, masukkan susu segar dan kacau dan masukkan marjerin/butter kacau sehingga menjadi cair.
- Tuang keatas kek coklat tadi.
- Sejukkan kek terdahulu sebelum dituang coklat cair.
0 comments:
Post a Comment