BLUEBERRY CHEESECAKE 3


Img_0205

non-baked, lapisan blueberry yg menarik!



Bahan-bahan ( 5org )

  • 24 kpg biskut (tanpa krim kat tengah)
  • 50g non-salt butter (dicairkan)
  • 200g blueberry (dlm tin pon bole)

bhn A:
  • 30g gula,
  • 2 sudu teh perahan lemon,
  • 1/4 cwn air
  • 120g creamcheese
  • 30g gula halus
  • 70cc (atau ml) plain yogurt

bhn B:

  • 2 sudu teh serbuk gelatin dan
  • 2 sudu besar air
  • air perahan lemon

Cara-cara

  1. Img_0195
    biskut dihancurkn. Kalo mahu mudah boleh guna pengisar. Kemudian masukkan non-salt butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur tadi.
  2. Img_0196
    gaul rata biskut dan butter.Pindahkn ke dlm acuan kek. Tekan dgn tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dgn wrapping paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).
  3. Img_0197
    Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskn sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.
  4. bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.
  5. Img_0198
    dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut.
  6. Img_0199
    masukkan yogurt. Kacau rata.
  7. Img_0200
    1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan. kacau rata. Kemudian masukkn separuh dr gelatin yg telah larut td. (jika gelatin berketul, panaskn dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.
  8. Img_0201
    curahkn adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.
  9. Img_0204
    baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.
  10. lepas diratakn keseluruh bekas, sejuk beku kn sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimkn masa sejuk2.
  11. tips: ms nk kuarkn kek ni dr bekas kdg2 susah skit. Kalo nk senang, tekapkn bekas kek dgn kain(atau tuala kecil) basah yg telah dipanaskn dlm oven sebentar. Kemudian baru keluarkn kek.

0 comments:

Post a Comment