PUDING TAPAI UBI BERKUAH


Dscf0495,

Resepi lama dari kawan ofis, sedap macam ice-cream bila makan ketika sejuk.


Bahan-bahan ( 8 orang )

  • 1 paket tapai ubi (6 ketul)
  • 600 ml susu segar
  • 2/3 cawan gula
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 biji telor - pukul sikit
  • 1/2 sudu pes pandan/setitis pewarna hijau

Untuk Kuah:-

  • 1 tin susu sejat Ideal
  • 2/3 cawan gula
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 cawan air
  • ( Masak semua bahan kuah atas api perlahan. Tutup api bila mendidih dan sejukkan.)

Cara-cara

  • Buangkan empulur tapai ubi, satukan bahan dan masukkan dalam blender.
  • Blend bahan-bahan lebih kurang 3 minit atau hingga sebati.
  • Tuang ke dalam loyang/mangkuk kecil tahan panas yang telah dititiskan dengan sedikit pes pandan/pewarna. Kukus lebihkurang 15 minit.
  • Scop dalam bekas puding dan tuang kuah bila menghidang. (Boleh juga ditambah buahan koktel ketika makan).

0 comments:

Post a Comment