Bahan-bahan ( 20 biji - ikut saiz acuan masing2 )
- 170 gm tepung serbaguna (diayak)
- 30 gm serbuk koko (diayak)
- 1 sudu teh baking powder (diayak)
- 50 gm butter
- 3/4 sudu teh esen vanilla
- 90 gm gula halus
- 1/2 biji telur saiz besar (Gred A)
- aiskrim vanilla secukupnya
Cara-cara
- pukul mentega bersama gula, diikuti esen vanila.
- masukkan telur dan pukul lagi sehingga benar2 sebati.
- masukkan tepung sedikit demi sedikit, kaup balikkan agar sebati. Lepas tu, ambil doh dan balut dengan clingfilm. Letak dalam peti sejuk dan biarkan sejam.
- dah tu, canaikan doh senipis yg mungkin (dalam 1/8 inci) dan terapkan la dgn acuan bentuk chenta.. cucuk2 dgn garfu diatasnya spy nampak lebih menarik
- bakar dalam oven selama lebih kurang 12-15 min dgn suhu 350F. Kalo dah masak, kuarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika
- letak aiskrim atas biskut dan lapiskan dgn satu lagi biskut diatasnya. Biskut boleh disimpan dlm freezer selama 3-4 hari kalo anda nak buat byk.
0 comments:
Post a Comment