BISKUT CINTA DALAM HATI


Dsc00147

Bahan-bahan ( 20 biji - ikut saiz acuan masing2 )
  • 170 gm tepung serbaguna (diayak)
  • 30 gm serbuk koko (diayak)
  • 1 sudu teh baking powder (diayak)
  • 50 gm butter
  • 3/4 sudu teh esen vanilla
  • 90 gm gula halus
  • 1/2 biji telur saiz besar (Gred A)
  • aiskrim vanilla secukupnya

Cara-cara

  • pukul mentega bersama gula, diikuti esen vanila.
  • masukkan telur dan pukul lagi sehingga benar2 sebati.
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit, kaup balikkan agar sebati. Lepas tu, ambil doh dan balut dengan clingfilm. Letak dalam peti sejuk dan biarkan sejam.
  • dah tu, canaikan doh senipis yg mungkin (dalam 1/8 inci) dan terapkan la dgn acuan bentuk chenta.. cucuk2 dgn garfu diatasnya spy nampak lebih menarik
  • bakar dalam oven selama lebih kurang 12-15 min dgn suhu 350F. Kalo dah masak, kuarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika
  • letak aiskrim atas biskut dan lapiskan dgn satu lagi biskut diatasnya. Biskut boleh disimpan dlm freezer selama 3-4 hari kalo anda nak buat byk.

0 comments:

Post a Comment