mudah disediakan... hehehe tukar nama yang mudah ler ;)
Bahan-bahan ( 4-6 orang makan )
- 20cm sponge flan (atau apa2 kek pun boleh)
- 2 sudu makan jam strawberi
- 500ml ais krim (ikut suka nak perasa apa)
- 175gm gula kastor
- 3 biji putih telor
- secubit garam
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 220-240c terlebih dahulu. Kemudian pukul putih telor+gular+secubit garam ---> hingga jadi maringue.
- Sementara mixer bekerja memukul putih telor, sapukan cake dengan jam stroberi
- Kemudian sapukan ais krim ke atas kek tadi dan buatlah bentuk 'dome'
- Sapukan maringue menutupi ais krim dengan cepat - takut cair :D
- Ratakan maringue dan pastikan jangan ada sebarang lubang - nanti cair lak ais krim tu masa dalam oven ;)
- Bakar sehingga maringue kekuningan...
- Potong ikut suka - bolehlah dihidangkan segera
- ermmmm tak sampai 5 mins masak dah tinggal 1/2 :D (kanak2 memang suka ni...)
1 comments:
Kakak.. BAkar meringue tu api atas bwah atau api atas je??
Post a Comment