Unikkan, sedap dan menjilat jari.. try le
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- Bahan A
- 1 1/2 cawan tepung serbaguna
- 4 sudu besar tepung susu
- 1 sudu kecil instant yis
- 3 sudu kecil gula aising
- 2 sudu besar butter
- Secubit garam
- Bahan lain
- aiskrim vinella
- 1 biji telur
- 1 cawan Breadcrupt
Cara-cara
- Campur ke semua bahan A dan sedikit air sehingga menjadi satu doh yang lembut (seperti membuat donut)
- Bahagikan doh beberapa bentuk bulat untuk dicanaikan. Kemudian ambil satu doh tersebut dan canaikan nipis seperti membuat kulit karipap
- Panaskan minyak dahulu kerana ia memperlukan jangka masa pendek untuk digoreng kalu tidak, doh akan menjadi lembik kerana aiskrim akan cair jika di biarkan terlalu lama. Kemudian pukul telur ke dalam satu mangkuk.
- Setelah di canai isikan satu sudu aiskrim ke dalam doh dan klipkan bahagian tepi doh agar aiskrim tadi tidak terkeluar bila digoreng.
- Letak doh ke dalam telur , angkat dan balik balikan doh ke dalam breadcrupt. Terus goreng untuk 1 minit ke 2 minit sahaja.
- Sedia untuk disantap. Guna aiskrim vinella kerana lambat cair jika digoreng (perasa apa2 pun boleh)
0 comments:
Post a Comment