Bawang Wheelie

Kerepek_bawang

Belajar dari kawan2 sambil bersembang2 aje....balik rumah terus try sebab teruja nak tengok putaran nya....eh ...jadi pulak tapi x le cantik sangat.



Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

  • Untuk doh bawang:
  • 1 biji bawang besar ( diblender tanpa air )
  • 1 sudu besar serbuk udang kering
  • Tepung gandum secukupnya
  • Untuk doh margerine:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 70gm margerine/mentega
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Untuk doh bawang: Uli tepung dengan bawang blended + serbuk udang kering . Tambah tepung hingga adunan menjadi doh yang bulat. Bagi pada 3 bahagian.
  2. Untuk doh margerine : Uli semua bahan hingga menjadi doh yang bulat juga. Bahagi pada 3 bahagian.
  3. Canai doh bawang dan doh margerine berasingan.
  4. Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
  5. Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk ( 2-3 jam)
  6. Img_0322
    Keluarkan dan hiris nipis2.
  7. Goreng dalam minyak penuh.

0 comments:

Post a Comment