15 - 30 minit
Bahan-bahan ( ? )
- 10 - 15 biji buah kurma, dibuang bijinya
- air secukupnya
- 1 liter 'Fresh Milk' atau Susu Kotak Dutch Lady
Cara-cara
- Kurma dididihkan dengan air di atas api perlahan. Masak sehingga agak hancur dan menjadi seperti puree.
- NOTA: Sukatan air cukup sekadar untuk tenggelamkan buah kurma di dalam bekas
- Dah siap puree buah kurma tu, guna mesin pengisar (blender) & blend dgn fresh milk tadi.
- NOTA: Kalau puree buah kurma tu tak berapa hancur ketika dimasak, 'blend' puree dulu, baru masukkan susu.
- Boleh dihidangkan sejuk atau suam. Sedap & Berkhasiat!
- NOTA: Kalau tak nak buat puree dulu pun boleh. Asalkan dapat buah kurma yg lembut, buang biji, terus jer blend dgn susu. SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment