boh nama perantau sebab masak ikut apa yg ada
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- @@ Nasi @@
- 4 cwn beras
- 1 sudu kecil garam
- 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
- 2-3 titik pewarna kuning
- 2-3 helai daun limau purut(optional)
- 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
- @@ Sambal Tumis @@
- 5-10 biji lada kering
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1cm halia
- 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
- 200ml/ 1/2 tin santan pekat
- 2 btg serai
- 2 keping asam gelugur
- 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
- garam dan gula melaka
- @@ Sambal ikan @@
- 1 ekor ikan kembung- saiz besar
- 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
- 2 ulas bawang putih
- 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
- 1 batang serai
- 1cm halia
- @@ Kerabu @@
- kubis
- timun
- taugeh
- daun kesum
- @@ Bahan lain- optional @@
- solok lada
- telur asin
- bawang jeruk
- ayam goreng kunyit
- sambal belacan
Cara-cara
- ## Sediakan sambal tumis ##
- blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
- Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
- ## Masak nasi ##
- Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
- ## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
- Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
- Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
- Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
- Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
- Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
- Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
- @@ Kerabu @@
- Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
- Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap
0 comments:
Post a Comment