STRAWBERRY PAVLOVA ROLL

Pav

Manisan dibuat dgn meringue. Cantik, senang dibuat... yg best tu low fat. Sesuai untuk party kecil kat rumah atau office.

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 4 biji putih telur
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 1 sudu kecil cream of tartar (boleh digantikan dgn 1 sk cuka putih)
  • ½ sudu kecil esen vanilla
  • ½ cawan gula halus
  • 2 sudu besar gula halus (extra)
  • 2 cawan strawberry yogurt (boleh juga guna whipped cream)
  • 250gm Strawberry, dibelah dua (saya potong kecil2)

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Kalau oven berkipas (fan-forced), 140C.
  2. Gris 26cm x 32cm swiss roll pan, lapis dgn baking paper. Biar hujung kertas ada 5cm lebih, nanti senang nak keluarkan meringue.
  3. Pukul telur, bila dah kembang masukkan gula sedikit demi sedikit, dan juga vanilla, cream of tartar dan tepung jagung. Rujuk resepi meringue.
  4. Cimg2139
    Isikan swiss roll pan dgn meringue, ratakan permukaan nya. Bakar dlm oven selama 15 minit atau sampai permukaan nya dah perang sikit.
  5. Cimg2140
    Ambil sehelai baking paper, tabur kan gula ke atas nya. Lepas tu, terbalikkan meringue ke atas gula. Tanggalkan baking paper yang diatas perlahan-lahan.
  6. Cimg2142
    Biar sejuk selama 10 minit. Taruh 1/3 yogurt ke atas meringue dan taburkan strawberry yg dipotong. Gulungkan dari sebelah pendek dgn bantu baking paper.
  7. Tuang yogurt ke atas meringue yg digulung dan hiaskan dgn strawberry. Simpan dlm peti sejuk sampai dihidangkan.
  8. Note: I buat dgn 1 biji telur aje... nampak kecil, kalau buat dgn 4 biji telur, kena potong bila nak makan. Yogurt boleh dikurangkan kalau nak buat macam i punya, sikit yogurt kat luar. Strawberry boleh diganti dgn buah lain yg disukai.

0 comments:

Post a Comment