Manisan dibuat dgn meringue. Cantik, senang dibuat... yg best tu low fat. Sesuai untuk party kecil kat rumah atau office.
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 4 biji putih telur
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 1 sudu kecil cream of tartar (boleh digantikan dgn 1 sk cuka putih)
- ½ sudu kecil esen vanilla
- ½ cawan gula halus
- 2 sudu besar gula halus (extra)
- 2 cawan strawberry yogurt (boleh juga guna whipped cream)
- 250gm Strawberry, dibelah dua (saya potong kecil2)
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 160C. Kalau oven berkipas (fan-forced), 140C.
- Gris 26cm x 32cm swiss roll pan, lapis dgn baking paper. Biar hujung kertas ada 5cm lebih, nanti senang nak keluarkan meringue.
- Pukul telur, bila dah kembang masukkan gula sedikit demi sedikit, dan juga vanilla, cream of tartar dan tepung jagung. Rujuk resepi meringue.
- Isikan swiss roll pan dgn meringue, ratakan permukaan nya. Bakar dlm oven selama 15 minit atau sampai permukaan nya dah perang sikit.
- Ambil sehelai baking paper, tabur kan gula ke atas nya. Lepas tu, terbalikkan meringue ke atas gula. Tanggalkan baking paper yang diatas perlahan-lahan.
- Biar sejuk selama 10 minit. Taruh 1/3 yogurt ke atas meringue dan taburkan strawberry yg dipotong. Gulungkan dari sebelah pendek dgn bantu baking paper.
- Tuang yogurt ke atas meringue yg digulung dan hiaskan dgn strawberry. Simpan dlm peti sejuk sampai dihidangkan.
- Note: I buat dgn 1 biji telur aje... nampak kecil, kalau buat dgn 4 biji telur, kena potong bila nak makan. Yogurt boleh dikurangkan kalau nak buat macam i punya, sikit yogurt kat luar. Strawberry boleh diganti dgn buah lain yg disukai.
0 comments:
Post a Comment