untuk penggemar ikan
Bahan-bahan ( 4 org makan )
- 5-6 ekor ikan selayang/sardin (kalau boleh ikan yg isinya lembut). ikan tenggiri pun tak apa.
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 kulit kayu manis
- 1-2 biji kentang - dipotong dadu
- minyak (rendah lemak) utk menumis
- air, garam dan perasa
Cara-cara
- ikan - buang kepala dan perut. potong ambil isi sahaja. maksudnya buang tulang tengah dia tu. dry blend isi dia. bila dah hancur (tak hancur sgt pun tak apa) buat bulat-bulat macam fishball tu.simpan dulu.
- kuah - tumis bawang yg diblend td bersama minyak dan bunga-bungaan dan kayu kayan td sampai wangi/garing
- masukkan air dalam 4 cawan bersama kentang
- tunggu samapai mendidih, masukkan bebola ikan tadi
- bila agak2 ikan dah masak, masukkan suhun dan fucuk
- masukkan perasa dan garam. pastikan kentang empuk sebelum ditutup api
- sedia utk dihidang bersama nasi atau diratah untuk yg berdiet
0 comments:
Post a Comment