SUP BEBOLA IKAN TERENGGANU


Dsc00048

untuk penggemar ikan

Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 5-6 ekor ikan selayang/sardin (kalau boleh ikan yg isinya lembut). ikan tenggiri pun tak apa.
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 kulit kayu manis
  • 1-2 biji kentang - dipotong dadu
  • minyak (rendah lemak) utk menumis
  • air, garam dan perasa

Cara-cara

  1. ikan - buang kepala dan perut. potong ambil isi sahaja. maksudnya buang tulang tengah dia tu. dry blend isi dia. bila dah hancur (tak hancur sgt pun tak apa) buat bulat-bulat macam fishball tu.simpan dulu.
  2. kuah - tumis bawang yg diblend td bersama minyak dan bunga-bungaan dan kayu kayan td sampai wangi/garing
  3. masukkan air dalam 4 cawan bersama kentang
  4. tunggu samapai mendidih, masukkan bebola ikan tadi
  5. bila agak2 ikan dah masak, masukkan suhun dan fucuk
  6. masukkan perasa dan garam. pastikan kentang empuk sebelum ditutup api
  7. sedia utk dihidang bersama nasi atau diratah untuk yg berdiet

0 comments:

Post a Comment