ACAR IKAN LOBAK MERAH


Carrotikan

idea resipi ni timbul masa tengah goreng ikan :)

Bahan-bahan ( 4~5 orang )

  • 5 ekor ikan
  • 1 btg lobak merah- hiris kecil memanjang
  • 1/2 batang timun- hiris kecil memanjang
  • 1/2 biji bawang besar- dihiris
  • garam kunyit
  • 2 ulas bawang putih-hiris nipis
  • 1/2 cawan cuka
  • sedikit ais asam jawa
  • garam gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Rendam lobak merah, timun dan bawang besar dengan cuka.
  2. Bersih ikan. Lepas tu letaklah garam kunyit.
  3. Goreng ikan dalam minyak banyak sehingga garing. Bila dah masak tu angkat dan letaklah di atas kertas tisu. Biar minyak kat ikan tu menyerap kat tisu.
  4. Buang minyak dalam kuali yg diguna untuk goreng ikan tadi. Tinggalkan sikit minyak kat kuali lebih kurang 1~2 sudu besar.
  5. Tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  6. Sejatkan lobak merah, bawang dan timun tadi. Cuka yg lebih tu buang je lah.
  7. Bila yg dalam kuali dah mendidih. Masukkan yg no.6 tadi ke dalam kuali. Tambahlah garam dan gula.
  8. Bila dan cukup rasa tu. Boleh padamkan api. Jangan masak terlalu lama.. nanti sayur tu dah tak ranggup.

0 comments:

Post a Comment