idea resipi ni timbul masa tengah goreng ikan :)
Bahan-bahan ( 4~5 orang )
- 5 ekor ikan
- 1 btg lobak merah- hiris kecil memanjang
- 1/2 batang timun- hiris kecil memanjang
- 1/2 biji bawang besar- dihiris
- garam kunyit
- 2 ulas bawang putih-hiris nipis
- 1/2 cawan cuka
- sedikit ais asam jawa
- garam gula secukup rasa
Cara-cara
- Rendam lobak merah, timun dan bawang besar dengan cuka.
- Bersih ikan. Lepas tu letaklah garam kunyit.
- Goreng ikan dalam minyak banyak sehingga garing. Bila dah masak tu angkat dan letaklah di atas kertas tisu. Biar minyak kat ikan tu menyerap kat tisu.
- Buang minyak dalam kuali yg diguna untuk goreng ikan tadi. Tinggalkan sikit minyak kat kuali lebih kurang 1~2 sudu besar.
- Tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Sejatkan lobak merah, bawang dan timun tadi. Cuka yg lebih tu buang je lah.
- Bila yg dalam kuali dah mendidih. Masukkan yg no.6 tadi ke dalam kuali. Tambahlah garam dan gula.
- Bila dan cukup rasa tu. Boleh padamkan api. Jangan masak terlalu lama.. nanti sayur tu dah tak ranggup.
0 comments:
Post a Comment