Jom buat fish ball sendiri, senang aje....
Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )
- 400gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka
Cara-cara
- Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
- Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
0 comments:
Post a Comment