resipi simple dan sedap drpd mak..sesuai dimasak sempena Ramadhan bg mereka yg kesuntukan masa..
Bahan-bahan ( 3-4 )
- 2 ekor ikan cencaru (kalo kat jepun ni gune aji-pilih yg besar2 siket)
- UNTUK ISI ; 1/4 labu bawang besar
- 4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
- 1/4 biji tomato
- UNTUK KUAH; sedikit kicap manis
- sedikit air
- perahan air limau nipis (boleh diganti dgn tomato yg dihiris nipis2/air asam jawa)
- sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara
- siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat
- tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi
- sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan
- panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu).paling2kan ikan sehingga masak
- masukkan kicap dan air(ikot selera masing2 samada nak kuah byk atau sikit).kalau guna tomato boleh masukkan sekali.didihkan sebentar
- siap utk dihidang!! (kalo gune limau nipis, perah atas hidangan yg sudah sedia dimakan)
0 comments:
Post a Comment