PUDING CARAMEL VERSI YANSANI


Pgh-resize

resepi dr makcik & diubahsuai sedikit.

Bahan-bahan ( utk dimakan sekeluarga )

  • 1 cawan gula-dibuat gula hangus
  • 6 biji telur-saiz B
  • 3/4 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air-guna tin susu tadi
  • 1 s/b tepung kastard
  • 1 s/k esen vanilla

Cara-cara

  1. Masak gula hangus dlm loyang dgn api sederhana terlebih dahulu-ketepikan.
  2. Ketika ini bolehlah dipanaskan air utk mengukus.
  3. Pukul telur & gula, telur x perlu kembang tp pastikan gula hancur.
  4. Masukkan susu cair & pukul lg.
  5. Masukkan air, tepung kastard & esen vanilla, pukul hingga sebati.
  6. Tuangkan adunan puding kedlm loyang berisi gula hangus tadi-gunakan penapis.
  7. Kukus selama 45minit / 1 jam.

0 comments:

Post a Comment