SUP TOMATO DAN KEPAH


Img_9746

resipi sendiri. amat senang dan lazat.

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 tin whole tomato (crushed)
  • 1 tin air
  • 1 ulas garlic (ketuk dgn belakang pisau, cincang)
  • 1/2 batang cili kering (klu suka pedas tambah - potong 1cm, buang biji)
  • 3 sb olive oil
  • 400gm clam (saya guna hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)
  • garam secukup rasa, 1 sb gula,
  • 1/2 st kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
  • 1 tangkai parsley (racik halus)

Cara-cara

  1. Masukkan kedalam periuk minyak, garlic n cili. Panaskan periuk. bila naik bau, masukkan clam. Kacau.
  2. Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya. Biarkan sampai clam terbuka.
  3. Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.

0 comments:

Post a Comment