Sanma no tatsuta age


Sanma

ikan goreng



Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 ekor ikan sanma (apa-apa ikan pun boleh)
  • 1/2 inci halia - parut
  • 1 ulas bawang putih- parut
  • 1/2 tangkai daun bawang- dicincang
  • 3 sudu besar kicap jepun
  • Tepung katakuriko(kanji)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan. Hiris isi ikan. Biar jadi 3 bahagian: isi bahagian atas, tulang dan isi bahagian bawah. Ambik isi dan buang tulang. Potong isi ikan ikut suka.
  2. Rendam ikan dengan semua bahan-bahan lain kecuali tepung katakuriko selama 1 jam
  3. Keringkan ikan dengan kitchen paper. Kemudian sapukan dengan tepung katakuriko.
  4. Goreng dalam minyak penuh

0 comments:

Post a Comment