Couscous sangat mudah untuk dimasak dan baik untuk kesihatan :)
Bahan-bahan ( untuk 2-3 orang )
- 2 cawan couscous
- 2 1/2 cawan air
- 1 cube ayam maggi
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1/2 biji bawang besar dihiris halus
- sedikit jintan putih
- segenggam daun ketumbar dihiris halus
- 2 sudu besar tomato paste atau satu biji tomato dicincang halus
- 3 sudu minyak zaitun untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, dan jintan. Setelah naik bau, masukkan tomato paste, air, dan kiub ayam.
- Setelah sup mendidih, rasakan masin sup. Tambahkan garam jika perlu. Masukkan couscous. Tutup api dan tutup periuk. Couscous akan masak dalam lebih kurang 3-5 minit.
- Selapas lebih kurang 5 minit, buka periuk dan kuis-kuiskan coucous dengan garpu. Masukkan daun ketumbar yg dihiris tadi.
- Bolehlah dihidangkan dengan apa apa lauk kesukaan anda. Gambar kat atas tu dengan udang dan cendawan bersos tiram. Macam makan nasi lemak.
- *** Couscous yang dah siap dimasak ni boleh juga digoreng seperti nasi goreng. Cuba jangan tak cuba. Memang best!!!
0 comments:
Post a Comment