Couscous

Dsc04638

Couscous sangat mudah untuk dimasak dan baik untuk kesihatan :)



Bahan-bahan ( untuk 2-3 orang )

  • 2 cawan couscous
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 cube ayam maggi
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 1/2 biji bawang besar dihiris halus
  • sedikit jintan putih
  • segenggam daun ketumbar dihiris halus
  • 2 sudu besar tomato paste atau satu biji tomato dicincang halus
  • 3 sudu minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara

  • Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, dan jintan. Setelah naik bau, masukkan tomato paste, air, dan kiub ayam.
  • Setelah sup mendidih, rasakan masin sup. Tambahkan garam jika perlu. Masukkan couscous. Tutup api dan tutup periuk. Couscous akan masak dalam lebih kurang 3-5 minit.
  • Selapas lebih kurang 5 minit, buka periuk dan kuis-kuiskan coucous dengan garpu. Masukkan daun ketumbar yg dihiris tadi.
  • Bolehlah dihidangkan dengan apa apa lauk kesukaan anda. Gambar kat atas tu dengan udang dan cendawan bersos tiram. Macam makan nasi lemak.
  • *** Couscous yang dah siap dimasak ni boleh juga digoreng seperti nasi goreng. Cuba jangan tak cuba. Memang best!!!

0 comments:

Post a Comment