Bahan
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan santan + sikit garam
- Daun pisang
- 1/2 biji kelapa muda parut
- 1 ketul gula melaka
- 1 s/b gula
- 1 s/b tepung gandum
- 4 s/b air
- 1 helai daun pandan
- Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
- Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
- Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
- Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
- Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
- Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
- Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
- Sejukkan dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment