Bahan-bahannya:
- ikan talapia/sepat/puyu/haruan/keli [yg sedang2 tu]
- 1 cawan beras [gorengkan tanpa minyak dan mesinkan kasar]
- 2 s/b garam halus
- 1 cawan asam jawa
Caranya:
- Bersihkan ikan dan toskan sehingga betul kering.
- Gaulkan beras, garam, beras dan asam jawa dengan 1/2 cawan air.
- Di dalam bekas [sebaiknya pasu], susun ikan selang seli antara garam campur asam.
- Masukkan juga ramuan tu dalam perut ikan.
- Tutupkan dengan kemas bekas ikan dan letakkan didapurs elama 2 atau 3 hari..
- Bila dah nampak menjadi [berair] baru simpan dalam petisejuk.
Cara masak
- JANGAN BASUH ikan pekasam.Panaskan minyak dan gorengkan terus ikan pekasamdengan api perlahan sehinggan masak dan garing.
- Bila dah masak angkat dan masukkan dalam pinggan.
- Lebihan minyak boleh goreng bawang dan cili hiris [ciliapi atau cili merah]
- Tuangkan bawang dan cili goreng atas ikan. Perahkan jus limau [jika suka]
- Sedia untuk hidangkan.
0 comments:
Post a Comment