Bahan-bahan ( 2 loyang sederhana besar. )
Bahan A- Sepeket agar (agar2 yg rebus tu ler)
- 5 cawan air
- 1 cawan gula
- sehelai daun pandan
- Berberapa pewarna yg disukai
Bahan B
- 2 sudu tepung kastard
- 2 biji telur kuning sahaja
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 2 cawan susu (fresh milk) /santan
- kismis/ fruits cocktail
Bahan C
- 2 biji putih telur
- setitik esen vanila
Bahan D (kuah)
- 4 biji Pisang (tak kisah aper)
- 1.5 cawan gula
- 1 tin susu ideal (susu cair)
- 1 cawan air
Cara-cara
- Rebus bahan A (kecuali pewarna) dan bahan D (kecuali susu ideal dgn api perlahan) dlm periuk berasingan.(dinamakan periuk * dan periuk **)
- Pukul kesemua bahan B (kecuali kismis) dlm bekas lain, hingga sebati.
- Sementara itu pukul bahan C dlm bekas lain sampai kembang sekembangnya...mcm nak buat meringue (betul ke eja)
- Tapis dan masukkan bahan B dan kismis kedalam periuk *, kacau rata.
- cara2 untuk kuah - periuk ** masukkan susu ideal dan secawan air kacau sampai mendidih, jgn tinggal takut hangit. boley tambah susu satu tin lagi bagi yg suka byk kuah. rasa kemanisannye, kurang boley tambah lagi gula, kalau manis tambah air lagi.
- selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment