Agar-Agar Kering

Bahan-bahan ( Anggaran 1/2 kilo )

  • 33gm agar-agar
  • 150gm gula batu
  • 1.2kg gula pasir
  • Air secukupnya
  • Pewarna kuning, merah & hijau

Cara-cara

  • Rendam agar-agar selama 4 jam. Toskan
  • Sukat agar-agar dengan mangkuk; jika agar-agar semangkuk, pastikan airnya dua mangkuk.
  • Jerang agar-agar,air,gula batu dan gula pasir. Kacau sekali-sekala hingga tinggal separuh.
  • Bahagikan tiga dan warnakan secara berasingan. Tuang ke dalam loyang dan biar keras.
  • Potong agar-agar mengikut suka. Lapik dulang dengan kain jarang dan susun potongan agar-agar di atasnya. Jemur di bawah matahari.
  • Balik-balikkan agar-agar supaya rata keringkan dan tidak melekat. Bila agar-agar mulai bersaka ( kristal gula yang keputih-putihan) , bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment