KETAM SUMBAT

Bahan-bahan:

  • 2 keping kulit ketam
  • 50 gram isi ketam (dicincang halus)
  • 20 gram sotong (dicincang halus)
  • 20 gram lala (dicincang halus)
  • 30 gram ikan (dicincang halus)
  • 20 gram lobak merah (dipotong dadu)
  • 5 gram daun saderib(dipotong dadu)
  • 2 sudu besar bawang besar (dicincang kasar)
  • 20 gram tepung gandum
  • 1 camca besar mentega @ minyak zaitun
  • 2 camca besar krim
  • 1 camca besar keju parmesan
  • Garam secukup rasa

Bahan sos:

  • 2 camca besar mayonnaise
  • Dicampurkan dengan 1 sudu teh bawang putih yang telah dicincang halus.
  • Kacau rata dan dijadikan sos.

Cara membuat:

  • Panaskan mentega atau minyak zaitun.
  • Tumis bawang besar hingga naik wangi.
  • Masukkan sayur-sayuran dan kacau selama 5 minit.
  • Masukkan isi-isi makanan laut.
  • Kacau dengan api perlahan.
  • Setelah isi cukup masak, masukkan tepung untuk menjadikan masakan lebih pekat.
  • Kacau selama 5 minit.
  • Masukkan krim dan garam secukupnya.
  • Setelah siap, ambil kulit ketam dan masukkan isi-isi tadi.
  • Setelah siap, taburkan keju parmesan di atasnya dan bakar.
  • Setelah nampak keemasan, bolehlah di keluarkan.
  • Hidang dengan sos mayonnaise tadi.

0 comments:

Post a Comment