BISKUT MAKMUR

Bahan Doh/Kulit
  • 500 gm tepung gandung
  • 80 gm gula halus
  • minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
  • 300 gm kacang tanah
  • 70 gm gula halus
  • Gula icing [untuk salut kueh]
Cara

  • Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
  • Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang] Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
  • Ambil doh dan leperkan.
  • Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
  • Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
  • Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
  • Simpan dalam balang kedap udara.

0 comments:

Post a Comment